donderdag 8 januari 2009

Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi (ding 21)





Toen ik begon met mijn studie documentatie in 1987 kregen we nog een introductie in de informatica wereld waar de computers grote grijze kasten waren waarop in hoekige oranje letters de teksten op het flikkerende beeldscherm verschenen.


Catalogiseren was toen in de meeste bibliotheken echt nog handwerk! Bladeren in papieren thesauri en het opstellen van bibliografische beschrijvingen op kaartjes met de typemachine.
Pas een paar jaar later maakte ik dan kennis met geautomatiseerd catalogiseren, met PICA en ik vond het een hele vooruitgang dat bij het catalogiseren van nieuwe titels vaak al een titelbeschrijving aanwezig was waaraan alleen de bezitgegevens moesten worden gehangen. Zelf een documentaliste als ik met maar twee modules "Catalogisering" tijdens de studie, kon catalogiseren. En niet te vergeten dat door het geautomatiseerde catalogiseren het zoeken veel gemakkelijker werd. Je hoefte niet meer tussen de kasten met titel-, auteurs en slagwoordcatalogi waarin in lange laden honderden van kleine kaartjes zaten heen en weer te lopen. Je zat achter de PC en de zoekresultaten komen er zo uitgerold. Dit werd steeds meer verbeterd en intussen werken we met bibliotheekcatalogi waaraan zelf gegevens van boekverkopers en recensies van lezers zijn toegevoegd. Werelden gaan open en elke keer weer kom je titels of onderwerpen tegen waaraan men zelf niet eens gedacht heeft.

En alles van huis uit. En nu nog het sociale aspect wat erbij komt. Bibliotheekgebruikers die meehelpen dat de titels uitgebreider worden ontsloten. Ik vind het een fantastische ontwikkeling ook moeten wij als informatie professionals erop blijven toezien dat de toegevoegde gegevens gecontroleerd worden op relevantie en betrouwbaarheid om de wildgroei te beperken. Maar dat geldt natuurlijk ook voor alle overige open sources die we op internet tegen komen. Alleen als men weet dat er vakmensen achter zitten die de boel in de gaten houden, is informatie waardevol.

1 opmerking:

Anoniem zei

Love your site man keep up the good work

generic cialis